Alergeny

Milí rodiče,

od 13.12.2014 jsou v jídelníčku čísla alergenů, která jednotlivá jídla obsahují.
Jedná se o obiloviny obsahující lepek, korýše, vejce, ryby, arašídy, sojové boby, mléko, skořápkové plody,
celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýše.

Dne 13.12.2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Týká se to povinnosti uvádět alergeny v provozech veřejného stravování, tedy i ve školních jídelnách.

U všech názvů našich jídel máte v jídelníčku v závorce čísla alergenů, se kterými v technologickém postupu při zpracování pokrmu pracujeme. Níže a na nástěnce u jídelního lístku je uveden seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla.

Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému.

Další podrobnější informace dostanete u ved. školní jídelny.